Araç Far Temizleme | Far İçi Temizleme

 Araç Far Temizleme | Far İçi Temizleme

Tüm motorlu araçların farları, araç kullanım alışkanlıkları ve çevresel faktörlere bağlı olarak belirli süreç sonunda kirlenir veya yüzeyi sarararak orijinal renginden farklı bir görünüme sahip olur. Özellikle termoplastik malzeme grubuna giren polikarbondan üretilen, far ampulünü dış etkenlerden koruyan şeffaf materyal, iç ve dış yüzeylerinden kirlendiğini belli eder. Sürücüler bu sorunu yaşadığında farlarını yenilemeyi veya araç far temizleme, far içi temizleme yaparak problemi çözmeyi düşünürler.

Bu içeriğimizde sizlere farlarınızı değiştirmeden ne gibi işlemler yaparak sıfır far görünümü elde edebileceğinizi açıklayacağız. Araç far temizleme işleminin maliyeti yeni bir far satın alma maliyetine göre oldukça düşük olup; birkaç malzeme ve bakım seti ile üstesinden gelebilirsiniz.

Araç Farları Neden Kirlenir ve Sararır?

Araç Farları Neden Kirlenir ve Sararır?
Araç Farları Neden Kirlenir ve Sararır?

Gün ışığında kendisini belli eden kirli farlar, araç sahiplerinin dış bakım yaparken göz önünde bulundurması gereken parçalardan birisidir. Çünkü araç farları, sürüş güvenliği ve gece görüşünün net olarak sağlanabilmesi adına kritik bir faktördür. Peki araç farları neden kirlenir veya sararır?

Çevresel Faktörler:

Tüm motorlu taşıtların farları, dış etkenlerin sürekli maruz kaldığı parçalardır. Yüksek hızlarda seyreden araçlarda kirlenme süreci daha hızlı olacaktır. Toz, kum, çamur ve böcekler gibi çevresel kirleticiler, farların yüzeyinde birikir ve zamanla bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, farların ışığını dağıtarak ışığın etkin bir şekilde yayılmasını engeller. Ayrıca çok çok ince partiküller, farların montaj noktalarından sızabilir ve bu da farın iç yüzeyinin kirlenmesine neden olur.

Hava Kirliliği:

Kirli hava, far yüzeyinde ince bir film tabakası oluşturabilir. Bu film, zaman içinde sararmayı veya matlaşmayı beraberinde getirir.

UV Işınları:

Güneşten yansıyan ultraviyole (UV) ışınlar, far yüzeyinde ince hasarlara neden olabilir. Kimi zaman gözle görülemeyecek kadar ince olan bu hasar, farların sararmasına veya matlaşmasına yol açabilir.

Kimyasal Reaksiyonlar:

Kimyasal maddeler, yol yüzeyinden sıçrayarak farlara temas edebilir ve reaksiyona girebilir. Genel olarak gözle görülebilecek kadar büyük partiküllerin ve maddelerin çarpmasına maruz kalan farlarda, lekeler ve farklı türde renk değişiklikleri gözlemlenebilir.

Araç Far Camı Temizleme Yöntemleri

Araç Far Camı Temizleme Yöntemleri
Araç Far Camı Temizleme Yöntemleri

Aşağıda açıklayacağımız yöntemlerin bazıları profesyonel uygulama gerektirirken, bazıları daha basit işlemlerdir. Yeni sürücülerden deneyimli şoförlere kadar hemen herkes için uygulanabilecek yöntemlere yer verdik. İşte far camı temizleme işlemi için tercih edilebilecek yöntemler:

Otomobil Pastası ile Araç Far Camı Temizleme

Otomobil pastası kullanarak araç far camı temizleme yöntemi, çok fazla kirli olmayan far camları için tercih edilebilecek pratik bir yöntemdir. Şayet far yüzeyi çok kirli veya sararmış ise, önce zımpara veya diş macunu gibi başka yöntemlerle temizlemeniz gerekebilir.

Otomobil pastası ile araç farı temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Otomobil pastası,
  • Yumuşak bir bez veya fırça,
  • Nemli bir bez ve maskeleme bandı.

Otomobil Pastası ile Araç Far Camı Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Adım 1: Öncelikle aracınızın far çevresini maskeleme bandı ile kaplayın. Bu şekilde far yüzeyine zarar vermeden pasta uygulayabilirsiniz.
  • Adım 2: Ardından otomobil pastasını yumuşak bir bez veya fırça yardımıyla far yüzeyine sürün. Pasta ile yüzeyi iyice ovalayın ve bir süre bekleyin.
  • Adım 3: Son olarak nemli bir bez ile far yüzeyini silerek pastayı tamamen temizleyin. Far yüzeyinin parlak ve pürüzsüz olduğunu bu aşamadan sonra fark edebileceksiniz.

Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak far yüzeyinin parlaklığını koruyabilirsiniz.

Aracınızın farlarının iç yüzeyinin bakımını da aynı şekilde yapabilirsiniz. Bunun için farları, kaput altındaki montaj bölgelerini kullanarak demonte hale getirmeniz gerekmektedir.

Far Temizleme Seti ile Araç Far Camı Temizleme

Sararmalar, hafif cam çizikleri ve donuk noktalar gibi daha ileri derece yıpranma durumları için far temizleme seti edinebilirsiniz. Otomobil parçaları satan yerlerde ve internette bulabileceğiniz bu setler, ortalama birkaç otomobil yıkama maliyetine yakın bir fiyata sahiptir. Farların parlaklığını yeniden gün yüzüne çıkaran setlerin içeriği genel olarak şu şekildedir:

  • Plastik cila,
  • Mühürleyici,
  • Profesyonel polisaj bezi,
  • Zımpara kâğıdı (2.000, 3.000 veya 5.000’lik),
  • Zımpara bloğu.

Buharlı far temizleme setlerinde ise şu tür malzemeler set içerisinde yer almaktadır:

  • Huni,
  • Kupa ısıtıcı,
  • Zımpara kâğıdı,
  • Mikrofiber bez,
  • Kullanım kılavuzu,
  • Eldiven,
  • Far temizleme solüsyonu.

Bu setler baskılı, vernikli ya da kaplamalı far yüzeylerinde kullanılmamalıdır. Her şey dahil far camı onarım seti olarak piyasada bulabileceğiniz ürünleri kullanmadan önce farklı bir yüzeyde test etmenizi, ardından far camınıza uygulamanızı tavsiye ederiz.

Far Temizleme Seti ile Araç Far Camı Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Adım 1: Set uygulamasına başlamadan önce farlar iyice temizlenmelidir.
  • Adım 2: Far camının çevresi, dışarıda kalan bölgeyi (kaput, bağlantı noktaları, vb.) uygulamanın etkilerinden korumak için koruyucu bant ile bantlanmalıdır.
  • Adım 3: Eğer yıpranma ve sararma hafif derecede ise polisaj macunu sürülerek cilalanır. Daha kuvvetli bir cilalama yapılarak daha derin sararmalar giderilebilir. Far camının yıpranma durumuna göre zımpara kağıdının 2.000’lik, 3.000’lik veya 5.000’lik olanlarından birisi tercih edilebilir. Yıpranma çok fazla ise 5.000’lik zımpara kağıdı ile far yüzeyi zımparalanabilir. Zımpara işlemini kağıdı ara sıra ıslatmak suretiyle yatay olarak yapmanız önerilir.
  • Adım 4: Far merceğine plastik cila sürülür ve dikey hareketlerle cilalanır.
  • Adım 5: Far yüzeyindeki kalıntılar nemli bir bezle silinir ve koruyucu bant çıkarılır.

Ev Tipi Yöntemlerle Araç Far Camı Temizleme

Araç Far Camı Temizleme
Araç Far Camı Temizleme

Ev tipi araç far camı temizleme yöntemleri hem kolay hem de ucuzdur. Ayrıca doğal malzemeler kullandığınız için çevreye de zarar vermezsiniz. İşte, ev tipi yöntemlerle araç far camı temizleme için kullanabileceğiniz bazı malzemeler ve uygulama adımları:

Diş Macunu ile Araç Far Camı Temizleme

Far yüzeyindeki kirleri ve lekeleri çıkarmak için etkili bir madde olan diş macunu ile araç far camı temizleme işlemi şu şekilde yapılır:

  • Adım 1: Far yüzeyini ıslak bir bez ile silerek tozdan arındırın.
  • Adım 2: Far yüzeyine diş macunu sürün ve hafifçe ovalayın. Diş macununun içindeki aşındırıcı maddeler, far yüzeyindeki sararmaları ve çizikleri gidermeye yardımcı olacaktır.
  • Adım 3: Far yüzeyini tekrar ıslak bir bez ile silerek diş macununu temizleyin. Far yüzeyinin daha parlak ve temiz olduğunu göreceksiniz.

Sirke ile Araç Far Camı Temizleme

Sirke, doğal bir asit olduğu için far yüzeyindeki kirleri ve lekeleri çözmek için kullanılabilir. Sirke ile araç far camı temizleme işlemi şu şekilde yapılır:

  • Adım 1: Bir kaba eşit miktarda sirke ve su karıştırın.
  • Adım 2: Bir bez veya sünger yardımıyla bu karışımı far yüzeyine uygulayın. Bir süre bekleyin.
  • Adım 3: Far yüzeyini kuru bir bez ile silerek kurulayın. Far yüzeyinin daha parlak ve temiz olduğunu göreceksiniz.

Soda ile Araç Far Camı Temizleme

Soda, içindeki karbonat sayesinde far yüzeyindeki kirleri ve lekeleri çıkarmak için kullanılabilir. Soda ile araç far camı temizleme işlemi şu şekilde yapılır:

  • Adım 1: Bir sprey şişesine soda doldurun.
  • Adım 2: Sprey şişesiyle soda sıkarak far yüzeyine uygulayın. Bir süre bekleyin.
  • Adım 3: Far yüzeyini kuru bir bez ile silerek kurulayın. Far yüzeyinin daha parlak ve temiz olduğunu göreceksiniz.

Bu ev tipi yöntemlerle araç far camı temizleme işlemlerini düzenli olarak yaparak farlarınızın parlaklığını koruyabilirsiniz. Bu yöntemlerin etkili olması için farlarınızın çok fazla yıpranmamış olması gerektiğini unutmayın. Eğer farlarınız çok fazla sararmış veya çizilmiş ise, yukarıda bahsettiğimiz diğer yöntemleri tercih edebilir ya da profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

Sık Sorular Sorular

  1. Buğulu Far Temizleme veya Far İçindeki Su Giderme Nasıl Yapılır?

    Farlarda hava delikleri bulunur. Bu delikler pek çok araç modelinde açılır/kapanır şekilde dizayn edilmiştir. Far camlarındaki buğulanmayı ve su damlacıklarını gidermek için farlar komple sökülmeli, elektrik bağlantıları çıkarılmalı ve tüm malzemeler kurutulmalıdır. Ayrıca montaj işleminden sonra hava deliklerinin açık olduğu kontrol edilmelidir.

  2. Araç Far Temizleme Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

    Aracınızı ne sıklıkta kullandığınıza ve çevresel faktörlere göre araç farlarının temizlenme sıklığı değişebilmektedir. Standart bir kullanıcı (yılda 20.000 km yol yapan) için üç aylık periyotlarla araç farları temizlenebilir. Hava kirliliği olan bölgelerde ise daha sık temizlik yapılabilir.

  3. Araç Far Camı Temizleme Yöntemleri, Farları Daha Fazla Yıpratır mı?

    Bu soruya “evet” veya “hayır” şeklinde net bir cevap vermek uygun olmaz. Araç farlarının yüzeyine uygulanan maddelerin aşırı kullanımı, far camının yıpranmasına neden olabilir. Fakat far yüzeyinde bulunan kir tabakasının giderilmesi için yapılan uygulamalarda yıpranma değil; parlatma veya temizlik söz konusu olur. Sürücüler, özellikle zımpara kâğıdı kullanımında aşırıya kaçmamalı ve kir tabakasının giderildiğinden emin olduktan sonra yüzey işlemlerinde daha derine inmemelidir.

  4. Far Yüzeyindeki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

    Otomobil far camı bakımında kullanılan tüm maddeler, yalnızca sararmayı ve kir tabakasını gidermekle kalmaz; far yüzeyindeki lekeleri çıkarmak için de etkilidir.

Aracınızın farının temizliği kadar koltuklarının temizliği de önemlidir, Araba Deri Koltuk Temizleme makalemiz de ilginizi çekebilir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın