AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?

 AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?

AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur? sorusu en çok AdBlue sistemine sahip yeni bir araba alan kişilerin merak ettiği bir konudur. Bu noktada ilk olarak AdBlue neden kullanılmaya başlandı gelin göz atalım.

Otomobiller başlangıçta sadece bizi bir yerden bir yere götürmekle görevli makinelerdi. Günümüzde ise otomobiller sadece bir yerden bir yere götüren makineler olmaktan çıktı. Artık çok daha güvenli olan, içerisinde birçok multimedya aracı bulunduran ve bizleri konforlu bir şekilde taşıyan araçlar haline döndüler. Tabii ki bu gelişim sonucuna farklı sorunlar ve konular da hayatımıza girdi. Bunlardan birisi de çevre kirliliği oldu. Özellikle de dizel araçlar çevreye çok fazla zarar vermesi ile tepki çekti. Bunun sonucu olarak da ülkeler ve uluslararası birlikler farklı önlemler aldılar. Bu önlemlerden birisi de egzoz emisyonunun kısıtlanması yani aracın çevreye verebileceği zararlı gazların sınırlandırılması oldu. Otomobil üreticileri de bu noktada farklı önlemler aldı ve çevreye verilen zararlı gazların azaltılmasını sağladı. Alınan bu önlemlerden birisi de araçlarda AdBlue kullanılması oldu. Tabii ki bu noktada AdBlue nedir? AdBlue Ne işe yarar? AdBlue nasıl doldurulur? gibi sorular da sıklıkla sorulmaya başlandı.

AdBlue Nedir?

Tabii ki egzoz gazından en fazla zararlı gazı salan araçlar ticari araçlar olmaktadır. Bu noktada AdBlue’da ilk olarak otobüs ve tır gibi ağır araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. Zaman geçtikçe ve egzoz emisyon kuralları ağırlaştıkça bu sıvının kullanılması dizel otomobillerde de yaygınlaşmıştır. Günümüzde dizel otomobillerde olduğu kadar yaygın olmasa da benzinli otomobillerde bile bu sistemi kullanan üreticiler bulunmaktadır. 
AdBlue aslında üre ve sudan oluşan bir maddedir. Otomobillerimize konulduğunda aracımızdan çıkan nitrojen oksit ve azot oksit gibi maddelerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede aracımızdan çıkan egzoz gazı çevreyi çok daha az kirletmekte ve sağlığımızı da çok daha az etkilemektedir.

AdBlue Nasıl Doldurulur?

Özellikle ilk kez bu sisteme sahip bir araba alanlar endişe duyabilmektedir. AdBlue sıvısını nasıl dolduracağını merak etmektedir. AdBlue nasıl doldurulur sorusu da bu noktada sıklıkla sorulmaktadır. AdBlue’nun arabaya doldurulması kolaydır. AdBlue benzin istasyonlarında satılmaktadır. Aynı benzin pompasına benzer bir pompası bulunmaktadır. Bu pompayı AdBlue deposunun kapağını açıp, buraya takıp (ağır araçlarda motor bölümünde yer almaktadır. Genellikle yakıt tankının yanında ayrı bir tank olarak bulunmaktadır. Otomobillerde ise yakıt kapağının altında yer almaktadır. Benzin veya dizel girişinin yanında AdBlue girişi de bulunmaktadır) doldurmanız gerekmektedir.

AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?
AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?

Bu noktada AdBlue doldurmak çok kolay bir iştir. Benzin veya dizel doldurmaktan bir farkı bulunmamaktadır. Herkesin yapabileceği bir işlemdir. Herhangi bir özen gerektiren veya dikkat edilmesi gereken durumu yoktur. Eğer benzin istasyonunda doldurmuyorsanız bir şişe veya bidondan dolduruyorsanız da yine ilk olarak AdBlue deposunun kapağı açılmalıdır. Eğer varsa bir huni konulması iyi olacaktır. Sıvının etrafa dökülmemesi için huni büyük bir avantaj sağlamaktadır. Sonrasında da AdBlue depoya boşaltılmalıdır. Sonrasında depo kapağı kapatılarak yola devam edilebilir.
AdBlue ister benzin istasyonundan isterseniz de bidondan koyun, konulması en kolay olan sıvılardan birisidir. Herhangi bir dikkat gerektirmemektedir. Basit bir şekilde doldurulmaktadır.

AdBlue Ne İşe Yarar?

AdBlue ne işe yarar sorusu da insanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İnsanlar tabii ki araçlarına koydukları sıvıların ne işe yaradığını merak etmektedir. Bu noktada AdBlue;
Aracınızdan çıkan azot oksit gazının oksit gazına dönüşmesini sağlamaktadır.
Aracınızdan çıkan nitrojen oksit gazının azaltılmasını sağlamaktadır.
İnsan ve çevre sağlığı açısından zararlı gazların çok daha azının çevreye salınmasını bu sayede hem insan sağlığını hem de çevre sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Asit yağmuru ve bitki örtüsünün yok olmasına neden olan NOx gazını ortadan kaldırmaktadır.
AdBlue özetle aracımızdan daha çok çevrenin korunması ve insan sağlığı açısından kullanılan bir üründür. Bu ürünün aracımızın çalışmasına doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Aracımız açıısından olmasının büyük bir avantajı yoktur. Fakat insana sağlığının korunması, asit yağmurlarının engellenmesi, bitkilerin korunması ve çevre kirliliğinin (özellikle de hava kirliliğinin) önüne geçilmesi açısından büyük bir önemi vardır.

AdBlue Zararlı Gazları Nasıl Azaltır?

AdBlue nasıl doldurulur sorusundan sonra en fazla sorulan soru da bu sıvının zararlı gazların oluşmasını nasıl engellediğidir. Aslında AdBlue zararlı gazların oluşmasını engellememektedir. Motorumuzda gerçekleşen yanma sonucunda bu zararlı gazlar yine açığa çıkmaktadır. AdBlue ise tam olarak bu noktada devreye girmektedir. Otomobilimiz yanmış olan bu gazı egzozdan atmadan önce üzerine AdBlue denilen sıvıyı püskürtmektedir. Bu sistem dizel otomobillerde, dizel partikül filtresi ile çalışmaktadır. Zararlı gazların üzerine püskürtülen AdBlue bu zararlı gazlar ile kimyasal bir reaksiyona girmektedir. Bu tepkime sonucunda da ortaya saf azot ve su oluşmaktadır. Çevreye çok zararlı olan azot oksit ve nitrojen oksit yerine bunların çevreye zararı olmayan hali azot ve nitrojen meydana gelmektedir.
AdBlue’nun zaman içerisinde azalmasının ve bitmesinin sebebi de budur. Aracımız AdBlue deposuna koyduğumuz sıvıyı, düzenli olarak çıkan gazların üstüne püskürtmekte ve oluşan zararlı gazları zararsız halde getirmektedir.

AdBlue Kaç Kilometre Gider?

AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?
AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?

Otomobillerimizde kullandığımız AdBlue tankları tam doldurulduğunda ortalama olarak bizleri 10 bin KM götürmektedir. Burada araçtan araca gideceğiniz mesafe de değişmektedir. Bu mesafe 7-8 bin KM’ye kadar düşebileceği gibi 15 bin KM’ye kadar da çıkabilmektedir. Bu noktada aracınızın ne olduğu ve aracınızı nasıl kullandığınız önemli bir etmen olmaktadır.
Ağır vasıtalarda da yine ortalama olarak bu KM’ler görülmektedir. Fakat istisnai modeller de bulunmaktadır. 20 – 30 bin KM’ye kadar gitmeyi başaran araçlar da vardır. Burada da yine aracınızın markası ve modeli ile sizin aracı nasıl kullandığınız gideceğiniz kilometreyi etkilemektedir. Bu kilometrelerden sonra yeni AdBlue’nun konulması gerekmektedir.
Araçlarının yakıt deposunda olduğu gibi AdBlue deposunda da gerekli ölçümleri yapacak sensörler bulunmaktadır. Bu noktada bitmeye yaklaştığında sizlere uyarı göndermektedir. Uyarı geldikten sonra da aracınız ortalama olarak 1000 ila 2000 km arasında yolculuk yapmanıza müsaade etmektedir. Sonrasında tabii ki sıvının tazelenmesi ve doldurulması gerekmektedir.

AdBlue Konulmazsa Ne Olur?

İnsanlar zaman zaman AdBlue doldurmayı unutabilmektedir. Bu durumda başlarına ne geleceğini de merak etmektedir. Eğer AdBlue koymazsanız veya sürüş esnasında biterse;
Aracınızın katalizörü kısa sürede gazlar ile dolacaktır. Bu da katalizörünüzün zarar görmesine neden olacaktır.
Çevreye çok daha fazla zararlı gaz salınmaya başlayacaktır. Hava kirliliğine ve çevre kirliliğine neden olacaktır.
Aracınız yakıt püskürtmeyi azaltacaktır. Bu da aracınızın çekişten düşmesine neden olacaktır. Otomobil üreticileri çevreyi daha az kirletmek için AdBlue bittiğinde yakıt pompasının hızını düşürmektedir.
Aracınız bu durumda izin verilen emisyon değerlerini aşacaktır. O sırada bir muayeneye giderseniz aracınız muayeneden geçemeyecektir.
Otomobilinizde bulunan filtrelerin büzüşmesine ve bu filtrelerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Özellikle de uzun süre AdBlue olmadan gitmeniz durumunda bu sorun ile karşılaşılmaktadır.
Bazı otomobiller ise AdBlue tamamen bittiğinde aracı stop ettirmektedir. Aracın hareket etmesine izin vermemektedir.
Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için yanınızda bir kaç litre AdBlue taşımanız faydanıza olacaktır. AdBlue benzin gibi kısa sürelerde bitmediği için insanların da unuttuğu sıvılardan birisi olmaktadır. Bu noktada yolda AdBlue biterse mağdur olmamak ve sorun yaşamamak için mutlaka yanınızda biraz olsun taşımanızda fayda vardır. AdBlue’nun bitmesi aracınız çalışsa ve hareket etse bile hem otomobilinize hem de çevreye ciddi zarar verecektir.

AdBlue Hangi Araçlarda Vardır?

AdBlue özellikle de güncel üretimli neredeyse her araçta bulunmaktadır. Otobüsler, kamyonlar, tırlar, tarım araçları, minibüsler ve otomobiller AdBlue’nun kullanıldığı alanlar olmaktadır. AdBlue eski araçlarda bulunmamaktadır. Bu noktada her araçta olacak diye bir zorunluluk yoktur. Benzinli araçların çoğunda da bu sistem bulunmamaktadır. Dizel benzine göre çevreyi çok daha fazla kirleten ve etrafa çok daha fazla zararlı gaz salınmasına neden olan bir maddedir. Dizel araçlarda AdBlue sistemi bu yüzden çok daha fazla kullanılmaktadır. Günümüzde üretilen ve dizel ile çalışan neredeyse her araçta bu sistem de bulunmaktadır.
Aracınızda bu sistem varsa içerisindeki sıvının bitmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ara sıra benzin alırken AdBlue’da almak ve deposunu doldurmak faydanıza olacaktır. Yol ortasında bitmesi durumunda yukarıda da belirtiğimiz gibi sizlere ciddi bir sorun yaşatacaktır. Bu gibi sorunlar ile uğraşmamak için ara ara kontrol etmenizde ve deponuzu doldurmanızda fayda vardır.
Aracınızda AdBlue olup olmadığını anlamanız da kolaydır. Eğer benzin deposu dışında bir depo varsa, benzin kapağının olduğu yerde mavi renkli bir kapak daha varsa bu durumda aracınızda AdBlue sistemi de var demektir. Özellikle de otobüs, kamyon ve tır gibi araçlarda uzun süredir var olan bir sistemdir. Otomobillerde de dizel araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. Güncel dizel modellerde AdBlue olma ihtimali çok yüksektir. Zaten aracınızı sıfır olarak aldıysanız bayi bu konuda da gerekli bilgilendirmeyi sağlamaktadır.

Aracım AdBlue Arızası Veriyor Ne Yapmalıyım?

AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?
AdBlue Nedir? AdBlue Nasıl Doldurulur?

AdBlue sistemi özellikle çevre açısından büyük bir katkı sağlamaktadır. Fakat otomobilimize konulan her parça da ekstra sorun ve masraf demektir. Eğer aracınızda bu tür bir uyarı ışığı yandıysa veya bu konuda bir uyarı metni çıktıysa;
İlk olarak aracınızı stop edin ve tekrar çalıştırın. O an sensor hatalı veri okumuş olabilir ve bu hatanın çıkmasına neden olmuş olabilir.
Aracınızın AdBlue sistemindeki borular veya filtreler tıkanmış olabilir. Sisteme dışarından istenmeyen bir toz veya toprak kaçması durumunda yine arıza ışığı yanmaktadır.
Hata geçmiyorsa AdBlue sıvınız bitmiş olabilir. Bazı otomobiller AdBlue bittiğinde arıza ışığı yakabilmektedir. Bu noktada bir yerden yeni sıvı bulmanız ve doldurmanız gerekmektedir.
Eğer sıvınızda varsa AdBlue siteminde bir arıza olması yüksek ihtimaldir. Eğer aracınız hareket etmenize izin veriyorsa hemen tamirciye gitmeniz gerekmektedir. Bu noktada mümkün ise çekici çağırmanız daha faydalı olacaktır. Aksi halde aracınız zarar görebilir. AdBlue arıza ışığı sönmüyorsa aracınızı çok fazla hareket ettirmemeniz önerilir. Bu durum aracınıza zarar verebilir. Bu noktada mutlaka bir ustaya görünmeniz ve sorunu belirlemeniz gerekmektedir.

AdBlue Doldurmak Zor Mu?

AdBlue ister benzin istasyonundan isterseniz de bidondan koyun, konulması en kolay olan sıvılardan birisidir. Herhangi bir dikkat gerektirmemektedir. Basit bir şekilde doldurulmaktadır.

AdBlue Nedir Ne İşe Yarar?

Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur.

AdBlue Nereden Alınır?

Benzin istasyonlarından 5L, 10L bidonlar veya 18 L bidonlar halinde temin edebilirsiniz.

AdBlue Kaç Kilometre Gider?

Otomobillerimizde kullandığımız AdBlue tankları tam doldurulduğunda ortalama olarak bizleri 10 bin KM götürmektedir.

AdBlue nasıl doldurulur gibi bilgilendirici içerikler paylaştığımız Otomobil Genel kategorimiz ilginizi çekebilir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın